O Aronii

Aronia

Roślina Aronia Melanocarpa pochodzi z Ameryki Północnej. Owoce aronii były cenione już przez jej rdzennych mieszkańców, którzy przypisywali im właściwości zdrowotne. Współczesna nauka potwierdza dawne przypuszczenia Indian. W wyniku przeprowadzonych testów i wielu badań Aronia zaliczona została do grona tzw. Superowoców. Termin ten, zarezerwowany jest dla owoców bogatych w składniki odżywcze i wykazujących niezwykłe stężenie antyoksydantów (przeciwutleniaczy), wspomagających siły obronne organizmu. Antyoksydanty chronią komórki przed wolnymi rodnikami, które mogą przyczyniać się do powstawania i rozwoju komórek rakowych.

Poza właściwościami przeciwutleniającymi, aronia posiada mnóstwo witamin B2, B6, C, E, P, PP
i minerałów. Owoc ten zawiera również kwas chlorogenowy, rutynę i kwercetynę.

Polska należy do największych producentów aronii na świecie. Dzięki temu  możemy cieszyć się bogactwem tych wspaniałych owoców bez konieczności importowania ich z odległych rejonów świata, co pozwala oszczędzić tzw. żywnościokilometry (ang. foodmiles) i zachować pełnię zdrowotnych właściwości owocu.

BADANIA DOWODZĄ:

UWALNIA OD WOLNYCH RODNIKÓW
Antyoksydacyjne działanie związków zawartych w aronii czarnoowocowej polega między innymi na zapobieganiu tworzeniu się wolnych rodników. Ponadto, bioaktywne związki aronii wyłapują powstałe w nadmiarze wolne rodniki i tworzą mniej aktywne związki, a także przyspieszają procesy przejścia tych rodników w produkty obojętne. Zastosowanie antocyjanin z owoców aronii czarnoowocowej u mężczyzn ze zwiększoną ilością cholesterolu w osoczu krwi, powoduje zmniejszenie stężenia glinu, ołowiu i miedzi w krwinkach czerwonych . Pierwiastki te mają istotny udział w tworzeniu wolnych rodników. Ponadto antocyjany zwiększają stężenie cynku, który odgrywa rolę ochronną przed toksycznym ołowiem. W badaniach in vitro wykazano, że proantocyjaniny mają silniejsze właściwości antyoksydacyjne niż witamina E, α-tokoferol, kwas askorbinowy czy β-karoten.

ZAPOBIEGA I POMAGA W LECZENIU CHORÓB UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO
Choroby układu sercowo-naczyniowego stanowią obecnie główną przyczynę przedwczesnych zgonów mężczyzn. Aronia może niwelować kilka czynników ryzyka wpływających na choroby układu sercowo-naczyniowego. Badania in vitro wskazują, że związki fenolowe przyczyniają się do ochrony i odnowy komórek. Antocyjany obecne w owocach aronii mają zdolności uszczelniające naczynia krwionośne, ponadto zapewniają naczyniom włosowatym elastyczność oraz prawidłową przepuszczalność. Z badań in vitro prowadzonych przez Prof. Naruszewicza i in. (2007) wynika, że ekstrakty z aronii hamują zlepianie się płytek krwi. Antocyjany aronii mogą powodować obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ponadto zmniejszają ilość złego cholesterolu.

ZAPOBIEGA I POMAGA W LECZENIU CUKRZYCY
Istnieją prace badawcze, wskazujące antocyjany, które występują w aronii jako potencjalny czynnik zapobiegania i kontroli cukrzycy typu II i powikłań związanych z wystąpieniem tej choroby. Badania te dowodzą, że podawanie pacjentom z cukrzycą insulinoniezależną 200 ml soku aroniowego przez okres 3 miesięcy skutkowało obniżeniem poziomu glukozy badanej na czczo. Ponadto, sok aroniowy wykazywał korzystny wpływ na poziom hemoglobiny, cholesterolu i lipidów. Wnioski te są zgodne z wieloma innymi doniesieniami o wpływie żywności bogatej w procyjanidyny na cukrzycę.

*”Aronia w diecie diabetyków”- Artykuł opracowany w Zakładzie Chemii Fizycznej na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

POMAGA ZAPOBIEGAĆ OTYŁOŚCI
Antocyjany aronii mogą być skuteczne w prewencji otyłości i zespołu metabolicznego. Zespół metaboliczny uważany jest za epidemię XXI wieku, wiąże się on z dwukrotnie większym ryzykiem wystąpienia zawału serca oraz z pięciokrotnie większym ryzykiem zachorowania na cukrzycę.
Z badań prowadzonych na szczurach wynika, że zastosowanie diety wysokofruktozowej, u osobników, których dietę wzbogacono w ekstrakt z aronii skutkuje niższym poziomem cukru we krwi oraz obniżeniem poziomu złego cholesterolu.
Obniżenie stężenia cukru we krwi u ludzi, zostało również potwierdzone innymi badaniami. Największy efekt dotyczył przypadku osoby w wieku 60 lat. Wyniki te wskazują, że sok aroniowy może skutecznie ograniczać wchłanianie cukrów, a tym samym przyczyniać się do zmniejszenia otyłości.

Aronia (łac. Aronia Medik) zaliczana jest do grona tzw. Superowoców.

Zawarte w niej niezwykłe stężenie antyoksydantów pozwala chronić organizm przed licznymi chorobami cywilizacyjnymi.

Bogata jest także w witaminy B2,B6, C, E, P, PP i minerały.

Aronia juice, sok z aronii

Do wytłoczenia 1 litra

soku Aronia Medik

wykorzystujemy

1,5 kg owoców aronii.

KONTAKT

MLB BIOTRADE Sp. z o.o.
ul. Serbska 4/7, 61-696 Poznań, Polska
office@mlb-biotrade.com


Bartłomiej Złotnicki
tel. +48 607 185 288
b.zlotnicki@mlb-biotrade.com